4 Sep 2020

TIP KARANGAN NARATIF: GUNAKAN FRASA BERBUNGA (SUASANA WAKTU)

.

Gunakan contoh-contoh frasa berbunga ini dalam karangan naratif para pelajar. Hiaskan karangan dengan bait-bait kata yang indah, pasti ada kelebihan markah dalam karangan tersebut.

.

Anda boleh mencipta frasa berbunga dengan cara menggunakan...

28 Aug 2020

Mari kita kenali beberapa istilah dalam bahasa Melayu. Istilah-istilah ini banyak digunakan dalam hal-hal berkaitan komputer. Selepas ini, bolehlah anda berlatih menggunakan perkataan-perkataan ini dalam perbualan harian!

21 Aug 2020

Mari kita ketahuinya. Pelajar-pelajar jangan salah ejaan lagi ya!

14 Aug 2020

Unsur saspens ialah teknik menulis dalam karangan cerita atau cerpen  yang digunakan untuk mewujudkan rasa cemas atau tertanya-tanya kepada pembaca tentang peristiwa yang akan berlaku selanjutnya. Menulis teknik ini perlu menggunakan beberapa urutan (step) dan tidak menerangkan sesuatu kejadian seca...

7 Aug 2020

‘Baharu’ berfungsi sebagai kata adjektif yang bermaksud sesuatu benda yang tidak lama, lapuk atau buruk. Perkataan ini sama maksud dengan ‘new’ dalam bahasa Inggeris. Contoh ayat

Ali memakai baju baharu. (Ali is wearing a new shirt)

‘Baru’ pula berfungsi sebagai kata bantu yang membawa maksud sesuatu...

30 Jul 2020

Hari Raya Aidiladha juga dikenali sebagai Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban. Semoga Hari Raya Aidiladha pada tahun ini disambut dengan ceria dan meriah. Selamat Hari Raya Aidiladha!

.

.

*Lawati lelaman kami untuk mendapatkan info-info bahasa Melayu dan program-program yang ditawarkan!

https://www.m...

10 Jul 2020

Kita mungkin tahu bahawa ada banyak kata pinjaman bahasa Inggeris dalam bahasa Melayu. Tetapi, tahukah anda bahawa bahasa Inggeris juga ada kata pinjaman daripada bahasa Melayu. Berikut adalah antara perkataan bahasa Inggeris yang diambil daripada bahasa Melayu. 

.

.

*Lawati lelaman kami untuk mendap...

3 Jul 2020

Cubalah anda jawab soalan ini dan semak jawapan dan penerangannya di bawah ini. Semoga membantu anda memahami kedua-dua kata hubung ini! 

26 Jun 2020

ISTILAH BAHASA MELAYU (Istilah semasa)

Mari kita kenali beberapa istilah semasa dalam bahasa Melayu. Istilah-istilah ini banyak digunakan di media massa dan media sosial. Selepas ini, bolehlah anda berlatih menggunakan perkataan-perkataan ini dalam perbualan harian!

.

.

.

.

*Lawati lelaman kami untuk mend...

19 Jun 2020

Tahukan anda bahawa bahasa Melayu telah mempunyai istilah-istilah tersendiri yang berkaitan isu COVID-19 atau kesihatan. Selepas ini, bolehlah anda berlatih menggunakan parkataan-perkataan ini dalam perbualan harian!

.

.

.

*Lawati lelaman kami untuk mendapatkan info-info bahasa Melayu dan program-progra...

Please reload

Featured Posts

Marilah Belajar Peribahasa!

17 Jul 2018

1/3
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square