3 Jul 2020

Cubalah anda jawab soalan ini dan semak jawapan dan penerangannya di bawah ini. Semoga membantu anda memahami kedua-dua kata hubung ini! 

26 Jun 2020

ISTILAH BAHASA MELAYU (Istilah semasa)

Mari kita kenali beberapa istilah semasa dalam bahasa Melayu. Istilah-istilah ini banyak digunakan di media massa dan media sosial. Selepas ini, bolehlah anda berlatih menggunakan perkataan-perkataan ini dalam perbualan harian!

.

.

.

.

*Lawati lelaman kami untuk mend...

19 Jun 2020

Tahukan anda bahawa bahasa Melayu telah mempunyai istilah-istilah tersendiri yang berkaitan isu COVID-19 atau kesihatan. Selepas ini, bolehlah anda berlatih menggunakan parkataan-perkataan ini dalam perbualan harian!

.

.

.

*Lawati lelaman kami untuk mendapatkan info-info bahasa Melayu dan program-progra...

12 Jun 2020

Kenapa Salah Ya?

Rangkaian kata yang salah adalah kerana terdapat unsur pengulangan dalam kata jamak tersebut. Contohnya, kata ‘semua murid’ itu telah menunjukkan maksud bilangan murid yang ramai, jadi tidak perlu menggandakan perkataan ‘murid’ menjadi ‘murid-murid’. 

.

.

.

*Lawati lelaman kami untuk men...

5 Jun 2020

Yang manakah makanan kegemaran anda? Ejaan manakah yang anda sering tersalah? Jangan salah eja lagi! Kongsikan kepada rakan-rakan anda. 

.

.

.

*Lawati lelaman kami untuk mendapatkan info-info bahasa Melayu dan program-program yang ditawarkan!

https://www.malaytuitionsg.com/

29 May 2020

Murid-murid sering keliru dengan penggunaan dua perkataan ini. Ingat, gunakan dengan betul!

22 May 2020

Ini ialah kesalahan hukum D-M (diterangkan - menerangkan) yang biasa dilakukan.   Dengan kata lain, istilah tersebut telah digunakan secara terbalik daripada yang sepatutnya. Jangan salah ya!

15 May 2020

Tahukan anda bahawa bahasa Melayu telah mempunyai istilah-istilah tersendiri yang berkaitan isu COVID-19. Selepas ini, bolehlah pelajar-pelajar gunakan istilah-istilah ini dalam karangan dan lisan!

8 May 2020

Ini merupakan kesalahan ejaan biasa yang sering dilakukan. Perkataan-perkataan ini ialah perkataan pinjaman daripada bahasa Arab. Dalam bahasa Melayu, ejaannya telah diseragamkan seperti yang ditunjukkan ini. 

Jangan salah eja lagi ye!

1 May 2020


Kenapa imbuhan meN- boleh berubah menjadi men-, me-, mem-, meng-, menge dan meny?
.

Ini adalah kerana imbuhan ini berubah apabila digabungkan dengan kata dasar yang bermula dengan huruf yang berlainan. Contohnya di bawah
.

1) Menjadi ‘men-’ apabila bertemu huruf c, d, j, sy, z dan t.
.
Contoh perkata...

Please reload

Featured Posts

Marilah Belajar Peribahasa!

17 Jul 2018

1/3
Please reload

Recent Posts

22 May 2020

Please reload

Archive